Kar Dağıtım Politikası

ORGE ENERJİ ELEKTRİK TAAHHÜT A.Ş.

KAR DAĞITIM POLİTİKASI

 

  1. Amaç

Bu politikanın amacı ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. (ORGE)’nin kar payı dağıtımına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

  1. Kar Dağıtımı İşlemlerine İlişkin Genel Esaslar

ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş.’nin Kar Dağıtım Politikası, Sermaye Piyasası Mevzuatının öngördüğü ve diğer ilgili mevzuatın da izin verdiği ölçülerden daha az olmamak üzere, nakit ve/veya bedelsiz hisse senedi şeklinde temettü dağıtma yönünde bir politikayı esas almaktadır.

 

Şirket, bu nedenle, performans ve yatırım ihtiyacı ile sektörel, ulusal ve uluslararası koşulları da dikkate alarak finansal yapının optimizasyonuna imkan verecek ve büyümenin gereği olarak yatırımların veya ekonomik koşullardaki olağanüstü gelişmelerin elverdiği ölçüde Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenmiş esaslara göre hesaplanan dağıtılabilir kar tutarı üzerinden yine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmiş kar dağıtım oranını da dikkate alarak, kar dağıtımı yapmayı bir politika olarak belirlemiş bulunmaktadır.

 

  1. Politikanın Sürekliliği ve Kamuyu Aydınlatma

Genel kâr dağıtım politikasının şirketin uzun dönemli büyümesinin gerektireceği yatırım ve diğer fon ihtiyaçları ile ekonomik koşullardaki olağanüstü gelişmelerin gerektireceği özel durumlar hariç sürdürülmesi şirketin nihai kar dağıtım politikası olarak benimsenmektedir. Kar dağıtım politikalarında yapılacak olası değişiklikler ilk aşamada yatırımcılar ile şirket internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda yapılan bilgilendirmelerde paylaşılacaktır.

 

Dönemlik kar dağıtımı bilgilerine ve söz konusu Yönetim Kurulu kararlarına ilgili raporlarda devamlı şekilde yer verilecektir.

 

  1. Kar Dağıtımı Uygulama Esasları

Şirket Esas Sözleşmesinin 15’inci maddesi gereği;

Şirketin faaliyet dönemi sonunda tespit edilen gelirlerden, Şirketin genel giderleri ile muhtelif amortisman gibi şirketçe ödenmesi ve ayrılması zorunlu olan miktarlar ile şirket tüzel kişiliği tarafından ödenmesi zorunlu vergiler düşüldükten sonra geriye kalan ve yıllık bilançoda görülen dönem karı, varsa geçmiş yıl zararlarının düşülmesinden sonra, sırası ile aşağıda gösterilen şekilde tevzi olunur;

 

Genel Kanuni Yedek Akçe;

a)%5’i Kanuni yedek akçeye ayrılır.

Birinci temettü

 

  1. b) Kalandan, varsa yıl içinde yapılan bağış tutarının ilavesi ile bulunacak meblağ üzerinden, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası mevzuatına uygun olarak birinci temettü ayrılır.

 

c)Yukarıdaki indirimler yapıldıktan sonra Genel Kurul kar payının Yönetim Kurulu Üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere, intifa/kurucu intifa senedi sahiplerine, imtiyazlı pay sahiplerine, çeşitli amaçlarla kurulmuş vakıflara ve benze nitelikteki kişi ve kurumlara dağıtılmasına karar verme hakkına sahiptir.

 

İkinci Temettü:

  1. d) Net Dönem karından, (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen meblağlar düştükten sonra kalan kısmı, Genel Kurul, kısmen veya tamamen ikinci temettü payı olarak dağıtmaya veya Türk Ticaret Kanunu 521.maddesi uyarınca kendi isteğiyle ayırdığı yedek akçe olarak ayırmaya yetkilidir.

 

Genel Kanuni Yedek Akçe;

  1. e) Pay sahipleriyle kara iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısımdan, %5’i oranında kar payı düşüldükten sonra bulunan tutarın onda biri, TTK’nın 519’ncı maddesinin 2’nci fıkrası uyarınca genel kanuni yedek akçeye eklenir.

 

Yasa  hükmü  ile  ayrılması  gereken  yedek  akçeler  ayrılmadıkça,  esas  sözleşmede  pay  sahipleri  için belirlenen  kar  payı  ve  oydan yoksun hisse senetleri için belirlenen kar payı nakden ve veya hisse senedi biçiminde dağıtılmadıkça ; başka yedek akçe ayrılmasına , ertesi yıla kar aktarılmasına ve kar payı imtiyazlı pay sahiplerine , katılma , kurucu ve adi intifa senedi sahiplerine , Yönetim Kurulu Üyeleri ile memur , müstahdem ve işçilere  çeşitli amaçlarla kurulmuş olan vakıflara ve bu gibi kişi ve/veya kurumlara kâr payı dağıtılmasına karar verilemez.

 

Kar Payı dağıtım tarihi itibari ile mevcut payların tümüne bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın eşit olarak dağıtılır.

 

Dağıtılmasına karar verilen karın dağıtım şekli ve zamanı, Yönetim Kurulu’nun bu konudaki teklifi üzerine genel kurulca kararlaştırılır.

 

Şirket, Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatı uyarınca ve bu mevzuatta yazılı şartlara uyarak kar payı avansı dağıtabilir.